Äventyrsspel till konsoler

Äventyrsspel är en populär genre när det kommer till spel på konsoler som till exempel Playstation och Xbox. Ett klassiskt äventyrsspel som många av oss har varit i kontakt med, fast på en Nintendo-konsol, är spelet Zelda. Idag betraktas Zelda som en klassiker och det är många spel som har följt dess fotspår. Ett exempel på det är spelet Assassin’s Creed där spelutvecklaren verkligen har slagit på stort när det kommer till både grafiken och handlingen. Mycket har skett sedan det första Zelda-spelet i serien släpptes i mitten av 80-talet, och idag lånas mycket in från filmens värld och presenteras i 3D-grafik.

Äventyrsspelets historia

När det kommer till äventyrsspelets historia på konsoler måste man nämna Zelda i allmänhet och The Legend of Zelda i synnerhet, som revolutionerade spelmarknaden. I spelet följer du karaktären Link och prinsessan Zelda och det går ut på att lösa olika utmaningar och uppdrag längs vägen. En annan spelserie som har varit med och satt äventyrsspel på kartan är Metroids, även den utvecklad för Nintendo. Spelet lanserades 1987 och tar dig med på ett rymdäventyr tillsammans med prisjägaren Samus Aran som bland annat kämpar mot onda rymdpirater. Efter dessa två spelserier fick genren ett uppsving på riktigt och vi har sett en rad spel följa deras exempel.

Populära äventyrsspel idag

Förutom redan nämnda Assassin’s Creed som är populärt idag kan vi nämna populära spel som Resident Evil och Metal Gear Solid som båda har lånat från filmens värld. I Resident Evil-serien har det släppts sju spel med lite olika teman och tack vare Resident Evil-spelen har begreppet ”skräcköverlevnad” myntats, vilket är ganska målande för spelens handling. I Metal Gear får du följa agenten Solid Snake på ett actionfyllt äventyr där du bland annat kan hamna i strid med roboten Metal Gear. Andra underhållande äventyrsspel är Uncharted, Tomb Raider, Conan Exiles, Jurassic World, Skyrim och Diablo för att bara nämna några.